"Hokjes" denken - Capital Monday

Hoezo in “hokjes” denken? Klaar er mee!

Waarom moeten we anderen en daarmee ook vooral onszelf in hokjes plaatsen? Hiermee doe je elkaar en jezelf zwaar te kort. Je loopt je beste ideeën en kansen op deze manier alleen maar mis. Bepaalde zaken worden bestempeld als “niet passend” in dat ene hokje! Hierdoor laten we het maar helemaal aan ons voorbij gaan. Dit is zo zonde en ik betrapte mezelf ook op dit zogenaamde “hokjes” denken.

Waarom is het zo dat we maar in één hokje zouden passen? Dit vind ik de grootste onzin! Ik ben creatief, sociaal, humoristisch, graag op mezelf, technisch, liefdevol, spiritueel, blogger, influencer, reiki master in de dop, maar ook kamp ik met depressie (gelukkig gaar dit al een stuk beter!). Ik bedoel maar! Wat zou ik een hoop dingen mislopen in het leven als ik me maar zou houden aan één hokje. Stel je voor dat ik niet voldoe aan het beeld, wat andere voor ogen hebben. Bye… Daar is het leven veel te kort voor. Pak vooral alles samen en probeer er zoveel mogelijk plezier mee te beleven.

"hokjes" denken

Hoe elimineer ik “hokjes” denken?

Hieronder heb ik 6 tips voor je, zodat je het hokjes denken voorgoed achter je kan laten. Wel zo bevrijdend en lekker in het nieuwe jaar, toch?

 1. Denk alsjeblieft niet na over wat andere van je zullen denken. Dit is een van de grootste dooddoeners als het gaat om het uitwerken van dromen en het creëren van nieuwe ideeën.
 2. Geeft het je veel plezier en wordt je er “instant” blij van? Zo ja… Vooral doen! Er is altijd wel een manier te vinden zodat het wel binnen je leven, relatie, werk, blog of instagram feed past. Dit vergt misschien wat creativiteit, maar dat is juist toch een heel leuk proces?
 3. Heeft het een groot positief effect op jouw persoonlijke ontwikkeling? Dan zou ik het zeer zeker doen. Het is jouw leven en het leven bestaat meer en deel uit ontwikkelen en nieuwe dingen leren. Dus uit dat hokje…. Schijt aan die kaders en gaan met die banaan!
 4. Geef jezelf de ruimte om te experimenteren. Wil je graag nieuwe dingen uitproberen? Geen probleem toch?! Werkt het niet, schuif je het weer aan de kant en werkt het wel, dan kan je er mee door gaan.
 5. Maak een grenzeloze bucketlist. Denk hierbij aan alles wat je graag zou willen doen zonder enige limieten. Al je wensen passen perfect bij wie je bent, anders zou je ze namelijk niet bedenken. Ga eens kijken welke wensen/doelen je graag als eerste wilt gaan uitvoeren, in welk tijdspan en met welke subdoelen. Enjoy the ride! Dat is het alles mooiste.
 6. Deel niet al je verlangens en ideeën met iedereen. Niet iedereen staat te trappelen om je ideeën en plannen. Deel daarom niet al je plannen op voorhand met iedereen. Houdt ze lekker bij jezelf en geniet ervan. Zo raak je op voorhand al niet ontmoedigd en kan jij lekker gaan starten met jouw dromen en doelen.
"hokjes" denken

WAT VIND JIJ VAN HOKJES DENKEN? BETRAP JIJ JEZEF HIER OOK WEL EENS OP OF DOE JIJ HIER HELEMAAL NIET AAN?

Veel liefs,
Chantal

Comments

 1. Mooi geschreven, ook ik denk wel in hokjes al moet ik zeggen dat ik ruimdenkend ben en zelf ook niet altijd aan alle puntjes voldoe, ik zeg dan ook wel tegen anderen, die naar mijn idee wel in hokjes denken, laat een ieder zijn, wei hij of zij wil zijn.

 2. vroeger deed ik het wel, nu totaal niet meer!! ik doe en zeg waar ik zin in heb en trek mij (bijna) niets meer van andere aan

  1. Frederique

   Ik doe er niet aan, hokjesdenken zit in mijn top 3 ergernissen bah bah. Ik houd er ook niet van om zelf in een hokje gestopt te worden dus doe het ook niet bij een ander.

 3. Merel (Lotus Writings)

  Ik vind wat je schrijft ook zo treffend: het leven is te kort om echt in één hokje te gaan zitten. En denk dat we van nature wel enigszins in hokjes denken, maar de kunst is dan alsnog te durven kijken hoe de ander je zou kunnen verrassen.

 4. Linda meester

  Jazeker, soms geeft het houvast,soms is het onnadenkend

  1. In sommige gevallen kan het inderdaad heel helpend zijn. Maar een mooie mix van in en uit het hokje zou perfect zijn. Niet?

 5. Jasmina Gajadhar Borgeld

  Prachtig geschreven…soms betrap ik mezelf er ook op dat ik in sommige situaties ook onbewust in hokjes denk…stom he

  1. Dank je wel! Ik betrap mezelf er ook nog wel eens op hoor. Dan plaats ik mezelf weer in een van de hokjes. Soms ook stom en niet heel handig.

 6. Wat mooi dat je hier een artikel aan wijdt, ik heb een hekel aan hokjes denken.
  Ik werk zelf binnen de GGZ, en daar wordt dat helaas veel gedaan. Sommige hokjes kunnen ook nuttig zijn, het kan duidelijkheid bieden. Daarnaast kunnen hokjes misplaatst zijn, en kun je gaan twijfelen over jezelf, en zelfs je eigen identiteit kwijt raken.
  Liefs,
  Evelien

  1. Dank je wel Evelien! In jouw werk is het natuurlijk wel veel voorkomend om een goede diagnose en behandelplan te kunnen opstellen. Mooi hoe jij beschrijft dat het ook misplaatst kan zijn.

 7. Tip 6 ga ik met liefde onthouden! Ik heb er namelijk best een grote hand om met iedereen te delen wat mijn ideeën zijn.

 8. Amy de Keijzer - Büttner

  Ik betrap me zelf er heel soms op dat ik toch in hokjes doe denken, maar probeer dit zo min mogelijk te doen uiteraard.

 9. Mieke | Miek's Mind

  Ik ben me er niet echt van bewust of ik nou zo in hokjes denk, ik heb zelf het idee dat dat wel meevalt.

 10. Dee

  Of tip 6: wel delen zodat je ook in de actiestand blijft om je wensen uit te voeren;)

 11. Nicole orriëns

  Ik denk dat niemand in hokjes denken een goed idee vind, maar het gaat soms heel snel en onbewust.

Spread some love!