Affirmaties - Capital Monday

Wat zijn affirmaties en hoe gebruik ik ze?

Affirmaties, wat zijn dat eigenlijk? Dat zal ik je zo vertellen. Persoonlijk gebruik ik deze op zeer regelmatige basis in mijn leven. Hierdoor raak ik positiever gestemd over het leven, mijn relatie, vrienden, financiΓ«n en mijn werk. Toen ik deze vorm van mindfulness ontdekte, viel er in mijn hoofd een hele hoop op zijn plek. Wij kunnen onze gedachte sturen en we hebben zelf de kracht om ze compleet te veranderen. Lees snel verder als je meer over deze methode wilt weten!

Wat zijn affirmaties?

Positieve affirmaties zijn eigenlijk gewoon zinnetjes die je tegen jezelf blijft herhalen als een soort van mantra. Ze kunnen je helpen om te bevestigen waarin je gelooft en laten je terugdenken aan een fijne gedachte. Denk hierbij aan de goede dingen in jezelf, de positieve dingen die je waarneemt in je leven en je kunt er zelfs je gedachtes over moeilijke aspecten weer een stuk positiever krijgen. Of te wel je krijgt meer rust in je hoofd en je leven komt er binnen enkele seconden weer een stuk rooskleuriger uit te zien. Het is ook wetenschappelijk bewezen dat affirmaties een positief effect hebben op jou manier van denken.

Affirmaties - Capital Monday

Hoe gebruik ik ze?

Vanaf onze geboorte worden we geconditioneerd met gedachtegangen en gedragingen die we meekrijgen van onze omgeving. Deze zitten soms zo diep in ons, dat we helemaal niet meer positief kunnen denken over bepaalde zaken in het leven. Denk hierbij aan hoe je denkt over jezelf of over je financieel situatie. Het gebruiken van affirmaties is eigenlijk een manier van jezelf en je gedachtegangen te resetten en her te programmeren. Door het herhalen van positieve affirmaties train jij je hersenen langzaam om positieve en fijne gedachtes te creΓ«ren over overtuigingen, waar jij je altijd negatief over hebt gevoelt.

Denk hierbij even aan een niet helpende gedachte als “Ik ben niet slim of creatief genoeg voor deze functie”. Dit kan een geconditoneerde overtuiging zijn, die je door de jaren heen hebt opgedaan. Misschien is dit een keer tegen je gezegd of heeft iemand jou dit gevoel gegeven. Helaas blijven dit soort overtuigingen onnodig vaak in je hoofd hangen en raak je er ontzettend onzeker door. Maar als je deze overtuiging kan omdraaien naar de volgende positieve affirmatie “Ik ben slim en creatief genoeg van deze functie” en je blijft dit voor jezelf herhalen, dan zal je al een hele verandering gaan ervaren in je emoties. Je zal positiever, vrolijker en veel zelfverzekerder door het leven gaan.

Handige affirmaties voor dagelijks gebruik

Natuurlijk laat ik jullie nu niet stuurloos. Daarom heb ik hieronder speciaal voor jullie een aantal sterke affirmaties neer gezet, die je energie en positiviteit naar “The Next Level” gaan brengen.

Affirmaties liefde/zelfliefde

 • Ik ben prachtig zoals ik ben.
 • Ik ben een liefdevol en warm persoon.
 • Alles is perfect zoals het nu is.
 • Mijn leven verloopt precies volgens plan.
 • Ik zorg ontzettend goed voor mezelf.
 • Ik ben gelukkig en leef bewust in het hier & nu.
 • Ik ben slim en creatief genoeg voor deze functie.
 • Ik laat mijn creativiteit stromen.
 • Mijn talenten zijn onmisbaar op de wereld.
 • Ik draag bij aan een betere wereld.
 • Ik ervaar overvloed op alle vlakken van mijn leven.

Affirmaties dankbaarheid

 • Ik ben dankbaar voor alles wat ik heb in mijn leven.
 • Ik ben dankbaar voor mijn lichaam en alles wat het kan.

Affirmaties geld

 • Mijn financiΓ«n zijn overvloedig.
 • Ik hou van geld, want geld houdt ook van mij.

Affirmaties loslaten

 • Ik hoef mij niet te bewijzen, ik ben goed zoals ik ben.
 • Ik laat alles uit het verleden los, wat mij niet meer dient.
 • Alle niet helpende overtuigingen, mag ik loslaten.

Affirmaties afvallen

 • Ik ben mooi, slank, gezond en fit.
 • Ik zie er al fantastisch uit, precies zoals ik ben.
 • Afvallen is voor mij ontzettend gemakkelijk en leuk!
 • Ik kan alles behalen wat ik maar wil.
Affirmaties - Capital Monday

Een tip om jezelf te herinneren aan je affirmaties, is door een memo op je spiegel te plakken of om ze naast je bed te leggen. Zo kan je iedere ochtend en/of iedere avond het voor jezelf oplezen.

MAAK JIJ AL GEBRUIK VAN AFFIRMATIES? ZO JA, WELKE?

Veel liefs,
Chantal

Comments

 1. Om eerlijk te zijn had ik nog nooit van deze benaming gehoord, maar dit ga ik zeker onthouden en eens wat vaker naar mijzelf benoemen x

 2. Mieke | Miek's Mind

  Ik had er nog nooit van gehoord, weer wat nieuws geleerd. Voor mij werkt het niet echt, maar mooi dat het voor anderen wel werkt!

 3. Het is goed om dit zo nu en dan eens onder de aandacht te brengen. Zonder dat je er erg in hebt hou je vast een oude gewoontes dan is het weer eens fijn om zo iets als dit blog te lezen.

 4. Ik ken het fenomeen, maar ik gebruik ze zelf eigenlijk zelden. Hoogstens tijdens het hardlopen de slogan van Nike: You can do it.

 5. Amy de Keijzer - BΓΌttner

  Ik kende de expliciete benaming affirmaties niet, maar dit soort kleine zinnetjes voor mezelf deed ik al wel.

 6. Affirmaties dus…. ik ken het “concept” wel, maar kende de benaming niet. Mooie blog in ieder geval en ook goed voor de lezer om hierbij stil te staan. Positiviteit is belangrijk in het leven.

 7. Ik gebruik ze nooit, kon de naam ook niet, maar vind het wel heel mooi en kan me voorstellen dat het in dagelijks gebruik heelgoed kan helpen positief in het leven te staan.

 8. Jij noemt ze affirmaties, maar bij cognitieve gedragstherapie heb ik ‘helpende zinnen’ geleerd. Tof dat het gebruik ervan toch overeen komt.

 9. Heel goed om af en toe niet zo streng voor jezelf te zijn. Ik gebruik meer een zinnetje om alles te relativeren en dat is β€œwat is het ergste wat er kan gebeuren?”

Spread some love!