Innerlijke kind - Capital Monday

7 stappen tot een gesprek met je “Innerlijke kind”!

Heb jij je ooit wel eens afgevraagd waarom je zo heftig reageerde op een situatie? Of waarom je zo geraakt was in een bepaalde situatie? Dit heeft allemaal met je “Innerlijke kind”, gebeurtenissen en overtuigingen vanuit je kindertijd te maken. Wil jij ook weten waarom je steeds zo fel reageert of juist in je schulp kruipt, als er zich iets voordoet? Lees dan snel verder!

Innerlijke kind - Capital Monday

Wat is je “Innerlijke kind”?

Het “Innerlijke kind” is een deel van jezelf, hoe jij terugkijkt en terugdenkt aan je kindertijd. Dit bestond uit leuke, maar zeer zeker ook uit minder leuke aspecten. Weet je wat zo bijzonder is? Dat jij je eigenlijk iedere eerdere leeftijd, bewust of onbewust kunt herinneren. Precies dit stuk wordt het “Innerlijk kind” genoemd. Het “Innerlijke kind” blijft ons hele leven bij ons. Deze bestaat meestal uit meerdere kinderen, denk hierbij aan het speelse, magische, en vaak ook het gekwetste kind.

Hoe belangrijk is je jeugd?
HEEL ERG BELANGRIJK! Als baby wordt je geboren zonder belemmerende overtuigingen en sta je nog open voor alle mogelijkheden. Hoe ouder je wordt, nemen wij helaas overtuigen over van onze ouders en omgeving. Deze overtuigingen, zowel de positieve als de negatieve slaan wij helaas onderbewust in onszelf op. Ook al hebben we het niet door, ze komen toch omhoog drijven bij het inrichten van ons huidige en dagelijkse leven.

Wij leren hierdoor op latere leeftijd om een beschermingsmechanisme te ontwikkelen als we emotioneel of fysiek veel pijn hebben geleden in onze jeugd. Dit worden ook wel eens het innerlijk kind trauma genoemd. Meestal komt dit neer op twee verschillende manieren om dit te uiten. 1.) Mensen kunnen enorm in hun schulp kruipen als ze zich emotioneel voelen of pijn hebben. Of 2.) Mensen reageren heel fel en agressief en proberen zo de oorzaak weg te jagen. In beide gevallen zullen andere mensen voor de zekerheid een veilige afstand gaan bewaren. Hierdoor zie je vaker dat emotioneel contact met anderen uit blijft. Ook al hebben ze veel vrienden, dit zijn vaak oppervlakkige contacten.

7 stappen tot je “Innerlijke Kind”

Loop jij tegen eigen karakter eigenschappen of overtuigingen aan waarvan je al vaker last hebt gehad. Bijvoorbeeld een situatie die hierdoor escaleerde, waarom je zo makkelijk geraakt en emotioneel wordt of een droom die je maar niet durft na te jagen. Ga het gesprek aan en begin een dialoog met het “Innerlijke kind”, want net zoals met ieder ander kind, heeft ook dit kind aandacht, liefde en begrip nodig. Met deze 7 stappen kom jij al een stuk dichterbij je “Innerlijke kind” en ga eens kijken wat het je te vertellen heeft.

Innerlijke kind - Capital Monday
  • Stap 1: Door welke gedachtes kom je in een lage energie en zorgen zorgen een moeilijke situatie? Bestudeer eens welke gedachtepatronen er rond gaan in je hoofd als er een bepaalde situatie zich voordoet. Ga vervolgens een laag dieper, hoe komt het dat ik deze gedachtes heb bij deze situatie en heb ik hier wat aan? Zo niet, ga dan eens kijken welke gedachtes je wel verder helpen en ga deze trainen.
  • Stap 2: Door welke overtuiging denk ik op deze manier? Welke overtuigingen heb jij vanuit je jeugd meegekregen van je ouders en je omgeving? Niet alle overtuigingen zijn even helpend voor je. Als je weet waar ze vandaan komen kun je ze bijschaven en jezelf trainen om hem om te vormen naar een nieuwe overtuiging.
  • Stap 3: Uit gewoon je emoties. Voor sommigen is het lastig om emoties te uiten en voor anderen is het zelfs taboe. Het zou een teken van zwakte zijn. Maar niets is minder waar. Als jij je emoties durft te uiten, ben je gelijk bezig met het verwerken van oud zeer. Als het oude zeer is opgeschoond, voel jij je als herboren. Heb jij dat ook wel eens? De opluchting die je voelt na een lekkere jank partij?
  • Stap 4: Bekijk of er andere gedachtes en emoties naar boven komen. Meestal is één emotie niet maar één emotie, maar een aaneenschakeling van diverse andere gedachtes die om de hoek komen kijken. Deze gedachtes nemen ook allemaal weer een nieuwe emotie met zich mee. Vanuit boosheid kan namelijk heel gemakkelijk verdriet voortvloeien. Het gevoel van onmacht neemt dan de overhand. Laat gewoon die tranen stromen en heel je wonden. Het zou namelijk zomaar kunnen zijn dat het voorval op je werk niet alleen is ontstaan omdat je collega zo achterlijk doen, maar dat je ook boos bent op jezelf of dat het je doet denken aan een voorval uit je privéleven. Op deze manier kan je meerdere zaken in één keer helen.
  • Stap 5: Welke herinneringen gaven je een zelfde soort gevoel? Dit zou je kunnen helpen met het omgaan met bepaalde situaties of overtuigingen. Heel simpel, door terug te denken aan eerdere ervaringen die je hebt gehad en die hetzelfde gevoel opriepen. Probeer dat oude gevoel op te roepen, vervolgens mee te nemen en te uiten in de huidige situatie. Hoe zou jij dan reageren en jezelf uiten in deze situatie? Wat zou je het liefste doen?
  • Stap 6: Stel jezelf voor als jong kind. Probeer jezelf voor de geest te halen als een jong kind, die om moet gaan met deze situatie en de gevoelens die je nu ervaart. Wat zou jij zeggen tegen hem of haar? Wat heeft dit kind nodig? Het zou zo kunnen zijn, dat het een gerichte herinning bij je oproept met het zelfde gevoel. Een situatie die zich heel lang geleden heeft voorgedaan, in je kindertijd. Het kan dan helpend zijn om deze herinning specifiek toe te spreken. Bedenk wat je als volwassene, tegen het kleine kind zou zeggen als het zich weer voor zou doen.
  • Stap 7: Start een gesprek met het “Innerlijke kind”. Leg uit hoe dit kind zich voelt in deze situatie en leg uit waarom dit zo is. Op deze manier maak je contact met gevoel en begrip. Vraag vervolgend wat het nodig heeft… Is het steun, een arm om de schouder, aandacht of liefde? Als je dit aan het kind geeft, vraag het dan ook waarom het zich zo voelde. Heb jij echt iets verkeerd gedaan? Hoe kwam dat? Hoe zou de ander zich nu voelen? Snap je waarom de situatie is voorgevallen? Wat zou je in het vervolg anders kunnen doen? Onderzoek doen en de oorzaak begrijpen zijn al vaak de eerste stappen naar verlichting. Door uitleg en advies te geven aan je “Innerlijke kind” hebt hier erg goed aan mee. Daarom is het zo goed om af en toe je grote kleine vriend/vriendin eens op te zoeken.
  • Stap 8: Een extra bonus stap! Om je innerlijke kind gerust te stellen, kun je er ook voor kiezen om affirmatie in te zetten. Op deze manier kan jij je geloofsovertuiging en die van jou innerlijke kind beïnvloeden. Enkele voorbeelden van dit soort affirmaties zijn: Ik mag ruimte innemen en mijzelf laten zien! Ik accepteer mezelf zoals ik ben! Ik hoef me niet te bewijzen, ik ben goed zoals ik ben!
Innerlijke kind - Capital Monday

Innerlijke kind healing

Mocht je het gevoel hebben dat deze stappen toch nog niet alles voor je hebben opgelost, dan kan je ook nog aan de slag met innerlijke kind healing. Dit wil zeggen dat er doormiddel van Reiki energie gewerkt wordt op je innerlijk kind stuk in combinatie met het innerlijk kind trauma dat je hebt mee gemaakt. Dit is een hele fijne en prettige manier om dingen te verwerken uit je kindertijd. Wanneer jij te maken hebt met een beschadigd innerlijk kind, zal je ook merken dat je overmand wordt door de angsten die toen zijn ontstaan. Tijdens een passende Kundalini Reiki behandeling, wordt ook gewerkt op deze ontstane angsten.

Om verder te kunnen is het echt essentieel om de angsten los te laten die zijn ontstaan in jouw innerlijke kind. Lees hier meer over het helen van je innerlijke kind!

Mijn ervaring

Zelf ben ik iemand die veel onderzoek doet naar waar mijn emoties en reacties vandaan komen. Deze deel ik ook vaak met anderen, zodat ze ook weten waar mijn knelpunten zitten. Dit werkt heel bevrijdend kan ik zeggen en levert ook veel begrip op bij jezelf en de tegenpartij. Soms is het niet altijd makkelijk om je knelpunten vanuit je verleden te bekijken, je kan er extra geëmotioneerd door raken. Daarentegen heel je wel 2 vliegen in 1 klap.

WAT ZIJN JOUW BELEMMERENDE OVERTUIGINGEN DIE JIJ HEBT MEEGEKREGEN VANUIT JE JEUGD?

Veel liefs,
Chantal

Spread some love!