Reiki - Capital Monday

What The… Reiki! Wat is dat?

Voor sommige mensen is de alternatieve geneeswijze nog een “ver van mijn bed show” of zelf “zweverig gedoe” genoemd en voor anderen is het de normaalste zaak van de wereld. Zelf ben ik wel een voorstander van de alternatieve geneeswijze, maar ik zal het nooit voorrang geven op de reguliere zorg. Maar nu komt mijn fascinatie naar boven…
Nadat mijn eigen handen vorig jaar uit het niets meerdere malen heel warm werden en begonnen te gloeien, kwam ik er al snel achter dat ik zelf de mogelijkheid heb om pijn te verlichten. Dit vond ik natuurlijk erg interessant en ben ik me erin gaan verdiepen. Ik kwam uit bij de universele energie waarvan reiki gebruik maakt. De informatie die ik heb gevonden, wil ik heel graag met jullie delen. Misschien zijn er nog wel meer mensen die hier mee rondlopen en niet weten wat het is of mensen die erover na zitten te denken om reiki te gaan beoefenen. 

Reiki - Capital Monday

Betekenis Reiki

Reiki is een alternatieve geneeswijze die gebaseerd wordt op het overdragen van energie tussen de therapeut en de patiënt. Reiki helpt vervelende aandoeningen te verminderen, te voorkomen en soms makkelijker te genezen. Deze vorm van genezen is puur ter aanvulling en ondersteuning op de reguliere geneeskunde, dus geen vervanger! 

De oorsprong
Oorspronkelijk komt reiki uit Japan, maar wordt steeds populairder hier in het westen. Dit komt doordat ook wij een steeds grotere bewustwording beginnen te krijgen over het belang van onze gezondheid. We beginnen door te krijgen dat het altijd maar slikken van pillen geen optie is en in sommige gevallen ook niet eens goed voor je is. Er wordt steeds meer gekeken naar methodes die minder ingrijpend zijn voor je lichaam. Hierdoor komt de alternatieve geneeswijze steeds meer in “the picture” en wordt de stap steeds kleiner om een reikibehandeling te nemen. 

Therapieën en de Universele energie

Mikao Usui is de grondlegger van Usui reiki en de paranormale therapie, hierbij ging hij ervan uit dat iedereen energie (ook wel levensenergie genoemd) in zich heeft. Reiki ziet ons lichaam, geest en ziel als één, waarbij de levensenergie wordt gestimuleerd door onze handen. Je handen zijn tijdens het geven van zo een behandeling ook je belangrijkste instrumenten. Een reiki therapeut legt ook zijn of haar handen op de plekken waar er pijn wordt ervaren. De pijn wordt gezien als een energetische blokkade in je lichaam, die weer vrij gemaakt moet worden. Dit kan dus met de energie die de therapeut afgeeft met zijn of haar handen. 

Reiki werkt dus samen met de universele energie en valt onder dezelfde categorie als Shiatsu en Acupunctuur. Deze universele energie schijnt volgens een Chinese filosoof de levenskracht te zijn, die aanwezig is in ieder levend wezen. Tijdens het geven van een reikibehandeling maak je dus gebruik van deze energie om het netwerk van de energiebanen in je lichaam weer in evenwicht te brengen en om de balans te behouden. In deze energiebanen kunnen helaas weleens blokkades ontstaan die de energiehuidhouding door de war kunnen schoppen. Ze zijn namelijk allemaal met elkaar verbonden doormiddel van Chakra’s (deze kun je bekijken als knooppunten). 

Reiki - Capital Monday

Een reiki therapeut heft deze blokkades op en dat doet hij door extra energie vanuit het universum door ons lichaam te laten stromen. Hij of zij gebruikt dus niet zijn persoonlijke energie maar dat van het universum/kosmos. De energie wordt via de Chakra’s in de handpalmen door je eigen lichaam en geest, als door die van cliënten gestuurd doormiddel van handopleggingen of healing op afstand. Zo worden alle blokkades in het hele lichaam opgeheven en heeft het een positief effect op jouw persoonlijke energie. Naast het behandelen van mensen, is reiki ook geschikt voor dieren, planten, voorwerpen en zelf voor minder prettige situaties.

Reiki stromingen

Bij de alternatieve geneeswijze van reiki heb je te maken met diverse stromingen. Voor welke versie je gaat ligt volstrekt aan jou en waar jij je prettig bij voelt. Vooral als je reiki inwijdingen wilt gaan doen, is het belangrijk om je hier even goed in te verdiepen.

  • Usui Reiki Rhyoho: Is ontwikkeld door Mikao Usui. Hij omschreef zijn geesteskind als “zijn weg naar geluk, harmonie en geestelijke ontwikkeling”. Deze versie is door de jaren heen al meerdere malen aangepast.
  • Tera-Mai Seichem reiki: Bij deze variant wordt er vooral gewerkt met de natuurelementen zoals aarde, water, vuur en lucht. Deze versie van reiki pakt naast de symptomen ook de oorsprong aan.
  • Tummo reiki: Spiritualiteit en de Kundalini energie staat hier centraal en gaat daarom ook een stap verder dan alleen genezen.
  • Angel reiki: Hierbij werken therapeuten vooral met de energie van krachtige dieren, engelen en aartsengelen. Hierbij doorloop je 7 stappen die in overeenstemming komen met een bepaalde aura. Zoals je kunt lezen speelt hier spiritualiteit ook een grote rol en zal deze reiki vorm voor veel verlichting zorgen.
  • Shambhala reiki: Met deze vorm leer je vooral je eigen mogelijkheden goed kennen en streef je vooral persoonlijke groei en vrijheid na. Dit is dan ook de meest toegankelijke variant voor iemand die net de wereld van reiki heeft ontdekt.
  • Kundalini Reiki: Dit is echt mijn favoriet! De energie die hoort bij deze vorm van reiki zit denkbeeldig als een slang opgerold in je onderrug/bij je wortel chakra. Iedereen bezit hem al, alleen moet het nog geactiveerd worden. Kundalini Reiki energie heeft invloed op alle aspecten van je fysieke, emotionele en energetische leven. Het sturen van deze energie bij een Reiki behandeling kan veel positieve effecten hebben. De energiekanalen in het lichaam kunnen door de behandelingen weer optimaal gaan functioneren waardoor eventuele lichamelijke en geestelijke ongemakken verminderen worden of zelfs verdwijnen. Tevens is dit een van de meest krachtigste vormen van Reiki. De 1e Kundalini Reiki inwijding staat gelijk aan alle 3 de inwijdingen van de Usui Reiki.

Voordelen en resultaten

De symptomen van je klachten worden minder, denk hierbij aan pijntjes. Veel mensen laten zich ook behandelen als ze helemaal niet ziek zijn of geen pijn hebben, maar juist op zoek zijn naar rust en ontspanning. Een reiki therapeut legt zijn of haar handen dan op de 7 Chakra’s in ons lichaam. De vrijgekomen energie stroomt dan weer als nieuw door ons lichaam en dit zorgt voor een rustig, kalm en positief gevoel. Een enorm goede tip dus als je last hebt van overspannenheid klachten!

Na een reikibehandeling kan je verschillende sensaties in je lichaam gaan verwachten. Denk hierbij aan een warm en ontspannen gevoel, je vrolijk en uitgelaten voelen, tintelingen, beter slapen, transpiratie, rommelende darmen en maag, tijdige afbraak en afvoer van afvalstoffen, hormonen komen in evenwicht en het zelf genezend vermogen wordt bevorderd. Naast al deze positieve sensaties zijn er ook minder prettige sensaties die zich kunnen openbaren. Hier hoef je niet van te schrikken, ze zijn volkomen normaal en zijn juist goed voor je proces. Denk hierbij aan angst, verdriet en boosheid.

Reiki - Capital Monday

Reiki inwijdingen

Als je zelf reiki wilt gaan beoefenen is het belangrijk om hier cursussen in te gaan volgen bij gecertificeerde reiki masters. Tijdens deze reiki cursussen krijg je ook inwijdingen, waarbij je energie beter gaat stromen en de doorgeef kanalen worden opengezet. Je begint altijd bij cursus reiki 1, hierbij leer jij jezelf te behandelen. Vanuit hier kan je verder gaan met cursus reiki 2, tijdens deze cursus leer je hoe je andere mensen mag en kunt behandelen. Reiki 3 is weer een gradatie hoger, na het volgen en het behalen van al je certificaties (dus ook je derde graad) mag jij jezelf reiki master noemen. Dit betekent dat je deze prachtige manier van mensen helpen ook mag gaan leren aan anderen.  De derde cursusduur vaker wat langer, hij wordt soms zelfs opgesplitst in 2 modules. Wanneer je besluit om te gaan werken met de Kundalini energie en je wilt echt Kundalini Reiki behandelaar en master worden, bedenk je dan dat je 6 inwijdingen mag doorlopen. Dit is een van de meest krachtigste vormen van reiki en je moet het rustig opbouwen. De eerste graad/inwijding staat namelijk al gelijk aan de eerste 3 inwijdingen van Usui Reiki. Moet je nagaan!

Wil jij hiermee aan de slag? Kijk dan even goed naar welke master het beste bij jou past en wat goed voelt.

Boeken over reiki

Wil je nog meer weten over reiki? Dat kan er zijn prachtige boeken over geschreven. Hieronder heb ik mijn favorieten bij elkaar gezet.

Ondertussen ben ik me nog aan het verdiepen in het vinden van een reiki master waarbij ik graag mijn cursussen wil gaan doen. Ondertussen ben ik bezig met een Kundalini Reiki opleiding en ik heb al 5 inwijdingen mogen ondergaan. Nog eentje en dan ben ik officieel Kundalini Reiki Healer & Master! Het mooie ervan is dat je dus niet alleen mensen kunt helpen fysiek in je praktijk, maar je kunt ook Kundalini Reiki op afstand geven (net zo krachtig overigens.

BEN JIJ AL BEKEND MET REIKI OF HEB JIJ DEZE PRACHTIGE GENEESWIJZE AL ONDER DE KNIE?

Veel liefs,
Chantal

Spread some love!