Angsten omzetten - Capital Monday

Angsten omzetten naar vertrouwen? Zo doe je dat!

Angsten, wie heeft ze niet. Het is alleen per persoon ontzettend verschillend hoe ze tot uiting komen en hoe iemand er mee omgaat. Heel stom, maar tegenwoordig hebben angsten eigenlijk hun nut verloren. Vroeger, in de oertijd hadden we angsten om ons veilig te houden en te beschermen. Vandaag ter dag maakt het niet zoveel meer uit of jij je nu wel heel druk maakt om dingen en je angstig voelt of juist helemaal niet. Angsten omarmen is voor nu het beste wat wij kunnen doen. Erkennen dat het er is en het voorbij laten gaan.

Waarom zullen we dan niet allemaal accuut stoppen met ons angstig voelen over bepaalde zaken?

We hebben er toch geen ene reet aan, om ons angstig te voelen!

Helaas, is dit allemaal veel makkelijker gezegd dan gedaan. Ik ben soms echt de queen van angsten en moet ik er echt mijn best voor doen om ze los te laten. In dit artikel zal ik je vertellen over hoe ik er mee om ga en mooie technieken die jou ook kunnen gaan helpen.

Angsten omzetten - Capital Monday

Angsten omzetten naar vertrouwen

Als het dagelijkse angsten zijn, zoals een negatieve kijk op geld, issues in relaties met vrienden of je geliefde, werk aangelegenheden, dan zijn de onderstaand oefening tegen angst helemaal perfect. Een grote stap voor verandering is, sta open voor het helen van je angsten, oftewel je angst voor angst doorbreken en overwinnen. Als je er voor open staat, zijn angsten omzetten in eens kleinere obstakels geworden en kan je er makkelijk overheen komen.

Mijn persoonlijke favoriet om er achter te komen wat mijn angsten nu echt zijn en waar de vandaag komen, is door te gaan mediteren. Meestal doe ik dit 5 minuten om even op te laden, maar om echt te ontstressen of om angsten naar boven te krijgen raad ik toch een langere periode aan. Maar goed, dit is voor iedereen weer anders. Voor mij werkt 20 minuten altijd heel magisch. Op deze manier lijkt het wel alsof alle gedachtepatronen even recht worden gezet, waardoor alleen de relevante zaken “top of mind” blijven. De bijzaken zijn dan overdacht en losgelaten.

Als ik dit heb gedaan, ga ik met de oefening aan de slag die ik benoem in de volgende alinea.

Angsten omzetten - Capital Monday

Kijk je angsten aan

Het aller belangrijkste om mee te beginnen is, om te accepteren dat je angsten hebt en ze recht aan te kijken. Dus je angst accepteren. Schrijf voor jezelf eens op wat je angsten zijn en waarom je ze hebt. Geef eens een oprecht cijfer aan de huidige situatie… Hoe erg is het op dit moment (een 0 = ik heb geen angst en een 10 = ik kan niet meer functioneren door de angst)? Schrijf vervolgens eens op, met welk cijfer jij wel zou kunnen leven. Vraag jezelf gelijk even af, wat jij hier voor nodig zou kunnen hebben. Dus wat heb jij nodig om te kunnen verbeteren in deze situatie. Dit is een makkelijke en snelle manier om te kijken wat je zelf eventueel kunt gaan veranderen.

Wil je meer verdieping of zijn de angsten en problemen van grotere aard, adviseer ik om naar de huisarts of een coach te gaan.

EFT techniek

Deze mooie techniek van de Emotional Freedom Technieken zorgt er uiteindelijk voor dat alle blokkerende emoties (vooral angsten) die veroorzaakt zijn door ervaringen, dat ze opgelost worden. Emoties en veel fysieke narigheden zijn onlosmakelijk van het zenuwstelsel. Het maakt dus niet uit of het probleem een fobie, vrees, trauma, fysieke pijn is of rouwgevoelens zijn. Iets wordt namelijk een geestelijk of lichamelijk probleem als er iets is gebeurt waarbij niet helemaal goed is gehandeld of als er sprake is geweest van machteloosheid. Deze techniek is echt geweldig voor het omgaan met angst gedachten!

Tijdens EFT leg je de focus op het probleem en tik je gelijktijdig op de drukpunten in o.a. je gezicht en hals. Je hersen krijgen door het tikken een seintje, dat het ok is om rustig te worden en dat jij je niet bedreigt hoeft te voelen.Β Bij de juiste benadering van deze techniek, ga jij je na een paar minuten al veel beter voelen. Dit is een fijne techniek die je zelf kunt leren en bij jezelf mag uitvoeren. Alleen gecertificeerde therapeuten mogen dit op andere personen toepassen en hier officieel les in geven.

Hieronder heb ik een filmpje toegevoegd, om het idee achter de EFT techniek te verduidelijken. Misschien is dit voor jou wel een hele fijne manier om van je angsten te verminderen binnen een redelijk korte tijd.


Angsten omzetten - Capital Monday

Als aspirant Lifecoach ben ik ontzetten benieuwd naar welke angsten jij wel eens ondervindt in jou leven. Ik hoop dat jij dit met mij wilt delen. Als je het niet prettig vind om dit in de comments te doen, mag je me ook een mail sturen naar chantal@capitalmonday.com.

VERTEL ME EENS… ZIJN ANGSTEN OMZETTEN VOOR JOU EEN GROOT PROBLEEM OF JUIST NIET?
VAN WELKE ANGSTEN HEB JIJ WEL EENS LAST?

Veel liefs,
Chantal

Comments

 1. Ik heb met de jaren toch al wel wat angsten de kop kunnen indrukken – vooral mijn panische angst van wespen heb ik leren beheersen omdat ik mijn kinderen niet dezelfde angst wou meegeven πŸ™‚

 2. Oeh dit is zeker een goed artikel voor mij. Ik heb een soort angst opgebouwd voor mijn werk als invalleerkracht denk ik. Mijn zelfvertrouwen op dit gebied is ver naar benden gedaald. Ik ben met iemand al in gesprek voor een oplossing.

 3. Wat een handige blog! Ik heb hiermee leren om te gaan dmv wat mn psycholoog me geleerd had, ik moest een schriftje maken en daar alle angsten in schrijven. Als ik er 1 overwonnen had dan schreef ik mijn angst op, hoe ik mij er bij voelde vooraf en achteraf, en mijn mening achteraf en eventuele opmerkingen mbt die angst, en heel raar achteraf viel je angst altijd mee, dus als ik weer een angst had of ergens tegen op keek, kon ik in dat schriftje zien dat β€œ het allemaal wel mee viel β€œ maar alsnog loop ik soms wel tegen angsten aan, ik probeer alles gewoon te onderdrukken en heel nuchter te zijn.

  1. Ja opschrijven is altijd een hele fijne manier om overzicht te krijgen en perspectief te verschuiven. Thanks voor het delen!

 4. Ik denk dat we allemaal wel een beetje geleid worden door onze angsten. Het is goed om deze onder ogen te zien om zo te kijken wat je drijft in het leven

 5. Angsten onder ogen durven komen is niet makkelijk. Toch, door niet te verwachten dat een angst direct weg is en het op te delen in stukjes is het mogelijk er makkelijker mee om te gaan en uiteindelijk zelfs de angst niet meer zozeer te ervaren als voorheen. Ik ken deze techniek nog niet, interessant leesvoer!

 6. Ik ben sinds mijn 19e claustrofobisch. Dat kan behoorlijk je leven beperken. Ik heb er enigszins mee leren omgaan. Kan al veel met ademhalingsoefeningen (oh ja en fluiten helpt in een panieksituatie! :))

 7. Ik ben zelf niet vaak angstig maar als ik mij niet lekker in mijn fel zit werkt bloggen ( het van je af schrijven) heel erg goed of een stukje lopen.

 8. Op mijn 16de zei een psychiater dat ik een angststoornis had…
  Niet zo gek als je bent opgegroeid in een gezin waar je altijd angst had dat er iets ging gebeuren…
  Ik heb gelukkig al veel bijgeleerd ik kan het handhaven en “normaal” leven, maar die fundamenten blijven, denk ik, het zijn mijn fundamenten, mijn wortels zeg maar

  1. Dit lijkt me inderdaad niet zo een hele fijne situatie. De stand van je wieg is hierin ook zo bepalend voor later. Maar wat ontzettend goed dat het hulp hebt gevraagd en al mooie handvatten hebt gekregen. XXX

Spread some love!